Hava Durumu

Dünyanın en büyük şehircilik zirvesi başlıyor

Türkiye’nin en büyük şehircilik buluşması, 24-27 Mart tarihlerinde Dirençli Şehirler ve Şehrin Dönüşümü” teması ile toplanacak.

Haber Giriş Tarihi: 23.03.2022 11:30
Haber Güncellenme Tarihi: 23.03.2022 11:30
Kaynak: İGF Haber
Dünyanın en büyük şehircilik zirvesi başlıyor

KOCAELİ (İGFA)- Kartepe Zirvesi 2022, ‘’Dirençli Şehirler ve Şehrin Dönüşümü’’ temasıyla 24-27 Mart’ta toplanıyor. Zirveye 25 ülkeden 350 entelektüel, akademisyen, ekonomist, kent bilimcisi ve dünyanın geleceği için söyleyecek sözü olanlar katılıyor. 4 gün sürecek zirvede 26 akademisyen oturumu, 15 panel oturum, 2 forum ve 8 özel oturumda pandemiyle sarsılan ve iklim değişikliği tehdidiyle karşı karşıya kalan dünyanın yakın geleceğiyle ilgili senaryolar ele alınacak.

Zirvenin açılış oturumuna Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum ile Almanya eski Şansölyesi Gerhard Schröder katılacak.

4 GÜNLÜK BEYİN FIRTINASI

Kartepe Zirvesi’nin dünyanın en büyük şehircilik buluşması olduğuna dikkat çeken Marmara Belediyeler Birliği ve Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Doç. Dr. Tahir Büyükakın, “Zirvede dört günlük bir beyin fırtınası yapacağız. Şehirlerimizi, ‘İklim değişikliğinin sonuçlarına ve doğal afetlere karşı nasıl daha güçlü hale getirebiliriz’ sorusuna cevap arayacağız. Zirve’de dile getirilen önerilerin hayata geçmesi için tüm çabamızı ortaya koyacağız’’ dedi.

DİRENÇLİ ŞEHİRLER VE ŞEHRİN DÖNÜŞÜMÜ

Dünyanın önemli düşünce zirveleri arasında yer almayı başaran Kartepe Zirvesi, 24-27 Mart tarihlerinde kapılarını dördüncü kez açıyor. Kocaeli Büyükşehir Belediyesi'nin öncülüğünde üniversiteler ve sivil toplum kuruluşlarının paydaşlıkları ile düzenlenen zirvenin 2022 yılı teması ’Dirençli Şehirler ve Şehrin Dönüşümü’’ olarak belirlendi. Zirvenin tüm detayları www.kartepezirvesi.com adresinde yer aldı.

NÜFUS ARTIŞI, PANDEMİ, İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ

Son olarak 2019 yılında düzenlenen zirvenin üzerinden geçen üç senede pandemi dünyada yaşayan herkesin hayatını köklü bir şekilde etkiledi ve değiştirdi. Göçlerin, iklim değişikliğinin getirdiği afetlerin baskısını daha çok hissetmeye başladık. Buna ek olarak bölgemizi etkileyen savaşlar bugün dünyanın yakın geleceğiyle ilgili senaryoların yeniden ele alınması gerektiğini gösteriyor. Çevresel, sosyal ve ekonomik olarak büyük bir değişimin arifesinde olduğumuz bu günlerde yaşanan olaylar bize; dünyamız, şehrimiz, ailemiz için, kısacası gelecek nesillere yaşanabilir bir dünya bırakmak için, şimdi harekete geçmemiz gerektiğini söylüyor. Diğer taraftan 1960’da 3 milyar olan dünya nüfusu 8 milyara yaklaşıyor, Bu nüfusun ise 3,5 milyarı şehirlerde yaşıyor ve 30 yıl içinde de bu rakam 6 milyara çıkacak. Bu büyüme de ağırlıklı olarak Türkiye gibi gelişmekte olan ülkelerin şehirlerinde gerçekleşecek.

25 ÜLKE, 350 KONUŞMACI, 49 PANEL VE FORUM

Dördüncü Kartepe Zirvesi işte bu değişimin üzerine inşa edildi. Ana tema; “Dirençli Şehirler ve Şehrin Dönüşümü”. Şehirlerin ve insan yerleşimlerinin güvenli, dayanıklı ve sürdürülebilir kılınması için 22 ülkeden 350 konuşmacı, 26 akademik oturum, 15 panel oturumu, 2 forum ve 8 özel oturumla dört günlük bir beyin fırtınası yapacak. “Şehirlerimizi İklim Değişikliği’nin sonuçlarına, doğal afetlere karşı nasıl daha güçlü hale getirebiliriz” sorusuna cevap aranacak.

ZİRVE KARTEPE’DEN BAŞLAYACAK

Zirvenin ilk günü olan 24 Mart Perşembe günü Kocaeli’nin turizm destinasyonu Kartepe’de saat 14.00’te start alacak. Zirvenin ilk gününde Marmara Belediyeler Birliği ve Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Doç. Dr. Tahir Büyükakın ile Kocaeli valisi Seddar Yavuz ilk olarak söz alacak. Kalkınma alanında 30 yılı aşkın bir tecrübeye sahip UNDP Türkiye Mukim Temsilcisi Louisa Vinton’un konuşmasının ardından kürsüye Türkiye’deki yeşil dönüşümün mimarı Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum gelecek.

ESKİ ŞANSÖLYE SCHRÖDER ZİRVEDE

Aynı gün Malezyanın ilk kadın belediye meclis başkanı olan BM İnsan Yerleşimleri ve Sürdürülebilir Kentsel Gelişim Programı Direktörü Maimunah Mohd Sharif programa online olarak katılacak. 1998’de Federal Almanya’nın yedinci şansölyesi olan ve 2005’e kadar bu görevi yürüten Gerhar Schröder de Kartepe Zirvesi’nin ilk gününe konuşmacı olarak katılacak. Eski şansölye Schröder’in konuşmasına ulusal ve uluslararası basın mensupları geniş ilgi gösteriyor.

ÇOK SAYIDA KATILIMCI

Zirvenin 2, 3 ve 4. günlerinde Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’nin eski bir metal fabrikasından örnek bir endüstriyel dönüşümle hayata geçirdiği Kocaeli Kongre Merkezinde devam edecek. Zirve boyunca Prof. Muhammed Yunus (Nobel Barış Ödülü Sahibi ve Ekonomist-Yunus Merkezi Kurucusu), Auguste Tano Kouame (Dünya Bankası Türkiye Direktörü), Aromar Revi (Hindistan İnsani Yerleşimler Enstitüsü Direktörü), Arjen Uijterlinde (Hollanda Kraliyeti İstanbul Başkonsolosu), Jean-Daniel Ruch (İsviçre’nin Türkiye Büyükelçisi),  Ayşe Ayşin Işıkgece (Tarım ve Orman Bakanlığı Bakan Yardımcısı), Prof. Dr. Meltem Onay (Cemre Hareketi Kurucu Ortak), İlhan Koçulu (Kars Peyniri Projesi Yöneticisi), Prof. Dr. Haluk Görgün (ASELSAN Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü), Prof. Dr. Ruşen Keleş (Kent Bilimci-Araştırmacı-Yazar) Mehmet Akif Ersoy (Gazeteci-Sunucu), Güven İslamoğlu (Doğa Aktivisti & TV Program Yapımcısı), Mikdat Kadıoğlu (Meteoroloji ve Afet Yönetimi Profesörü), Prof. Dr. Emre Alkin (İstanbul Topkapı Üniversitesi Rektörü) gibi isimler katılacak.

Kaynak: İGF Haber

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.