Karayolları Trafik Yönetmeliği'nin geçici 10. maddesine istinaden, eski tip sürücü belgelerinin yenilenmesi için verilen süre 31 Temmuz 2025 tarihine kadar devam edecek. Bu tarihten sonrasında eski tip sürücü belgeleri geçersiz olacak.
Mevcut sürücü belgelerini yenilemek isteyenlerin 31 Temmuz'a kadar ödemesi gereken tutar 15 lira iken, 1 Ağustos itibarıyla bu ücret B sınıfı sürücü belgesi için 7 bin 438 lira olacak.
Yetkililer, son günlerde olası yoğunluklar ve doğabilecek mağduriyetleri en aza indirmek amacıyla başvuruların son güne bırakılmaması konusunda vatandaşlara çağrıda bulunuyor.
Bugüne dek toplamda 31 milyon 643 bin 355 kişinin ehliyet yenileme başvurusunda bulunduğu ancak hala 4 milyon 237 bin kişinin eski sürücü belgelerini kullandığı belirtildi.
1- Randevu alımı:
İşlemler öncesinde, NVİ İnternet Portalı (https://randevu.nvi.gov.tr), Alo 199 Çağrı Merkezi veya NVİ Mobil Uygulaması üzerinden nüfus müdürlüklerinden randevu alınması gerekiyor.
2- Gerekli belgelerin hazırlanması:
Başvuru için gerekli olanlar; eski tip sürücü belgesi, 15 lira (13 lira değerli kağıt bedeli ve 2 lira vakıf payı) ödendiğine dair dekont (Gelir İdaresi Başkanlığı'nın https://ivd.gib.gov.tr internet sitesinden veya anlaşmalı bankalardan ödenebilir), yetkili sağlık kuruluşlarınca verilmiş ve geçerliliği 2 yıl olan sürücü sağlık raporu ile son 6 ay içinde çekilmiş bir biyometrik fotoğraf sunulmalıdır.
3- Başvuru yerine gidilmesi:
Hazırlanan belgelerle birlikte, randevu alınan veya randevusuz olarak (bekleme süresi göz önüne alınarak randevu önerilir) herhangi bir nüfus müdürlüğüne gidilerek başvuru yapılabilir.
4- Kişiselleştirme süreci ve geçici belge kullanımı:
Başvuru sonrasında sürücü belgeleri, Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü tarafından en fazla 2 iş günü içinde kişiselleştiriliyor. Bu kişiselleştirme ve teslimat sürecinde vatandaşlar, nüfus müdürlüklerinden ya da e-Devlet üzerinden alabilecekleri geçici sürücü belgesi ile araç kullanımına devam edebiliyor.
5- Yeni ehliyetin teslim alınması:
Kişiselleştirilen sürücü belgeleri PTT'ye teslim ediliyor. Başvuru sırasında belirtilen adrese veya başvuru sırasında belirlenebilecek 2 kişiden birine teslimat yapılması sağlanıyor. Teslimat süreleri, 56 il merkezine 1 gün, diğer illere 2 gün, ilçelere ise 4 gün olarak planlanıyor.