Niğde Valiliği 112 Acil Çağrı Merkezi Müdürlüğü yayınladığı basın bülteninde, 2022 yılının ilk altı ayının istatistiklerini yayınladı.
2022 yılı ilk altı ayında Niğde 112 Acil Çağrı Merkezine 211 bin 754 çağrı geldiği ancak gelen çağrıların yüzde 45'nin gereksiz aramalar olduğu ortaya çıktı. Gereksiz aramalardan dolayı çağrı merkezinin meşgul edildiği ve gerçek hastalara ulaşmada ve tedarikte sıkıntı yaşandığı belirtilirken, ekonomik zararlarının da olduğu dile getirildi.
561 LİRA CEZASI VAR
Çağrı Merkezlerini asılsız ihbarlarla meşgul etmenin 5326 sayılı Kabahatlar Kanununa göre 561 lira cezası var. Cezalar il valilikleri tarafından veriliyor. Niğde'de de 2022 yılılın ilk altı ayında 32 kişiye toplam 18 bin 513 lira para cezası uygulandı.
Niğde Valiliğinden yapılan açıklamada;
"112 Acil Çağrı Merkezimizin acil çağrı hizmetlerinin düzenli, süratli, etkin ve verimli yürütülmesi için acil yardıma ihtiyacı olan vatandaşlarımıza en kısa sürede yardımda bulunulması amacıyla, hatlarımızı gereksiz yere meşgul eden kişileri ahlaki ve vicdani sorumluluğa davet ediyoruz. Aksi halde idari para cezası ve aramanın niteliğine göre suç duyurusunda bulunulacağından gerekli hassasiyetin gösterilmesi hususu; Kamuoyuna saygıyla duyurulur." ifadeleri kullanıldı.
Paylaşılan basın metni;
T.C NİĞDE VALİLİĞİ 112 ACİL ÇAĞRI MERKEZİ MÜDÜRLÜĞÜ BASIN BÜLTENİ
Niğde 112 Acil Çağrı Merkezimizde Niğde Belediye Başkanlığı İtfaiye Müdürlüğü, İl Sağlık Müdürlüğü, İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü, İl Emniyet Müdürlüğü, İl Jandarma Komutanlığı, Orman İşletme Müdürlüklerinin temsilcileri ile birlikte hizmet vermektedir.
Merkezimize; 2022 yılı ilk altı ayı içerisinde 211.754 çağrı gelmiş olup, gelen çağrıların %45,34’ünün gereksiz aramalar, % 54.65’ inin ise gerçek çağrı olduğu yapılan istatistiki çalışmalarla tespit edilmiştir.
Yapılan gereksiz aramalardan dolayı, kurumumuz da görev yapan çağrı karşılayıcılarımız ve çağrı yönlendiricilerimiz büyük sıkıntı yaşamaktadır. Asılsız ihbarlar ve hakaret içeren çağrılar kamu hizmetlerinin düzenli, süratli, etkin ve ekonomik yürütülmesine engel olmaktadır. Yapılan gereksiz ihbar ve çağrılar acil yardıma ihtiyacı olan Vatandaşlarımıza ekip yönlendirmede gecikmelere neden olmakla birlikte, acil durumda olan Vatandaşlarımızın hak kaybına neden olmaktadır.
112 Acil Çağrı Merkezleri Kuruluş, Görev ve Çalışma Yönetmeliğinin 23. Maddesinin 2. Fıkrası gereğince "Çağrı Merkezini asılsız ihbarda bulunmak suretiyle meşgul ettikleri tespit edilen kişilere 5326 sayılı Kabahatler Kanununa göre İl Valileri tarafından 561 Türk Lirası idari para cezası verilir. Tekerrür halinde ise bu ceza iki katı olarak uygulanır." denilmektedir.
Bu amaçla 112 Acil Çağrı Merkezimizi gereksiz meşgul edenler hakkında Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumuna gerekli başvurular yapılarak bu kişilerin kimlikleri tespit edilerek, mevcut adreslerine 5326 sayılı Kabahatler Kanununun 42/A maddesi doğrultusunda 2022 yılının ilk altı ayı içerisinde 32 kişiye toplamda 18.513,00 TL. idari para cezası uygulanmıştır.
112 Acil Çağrı Merkezimizin acil çağrı hizmetlerinin düzenli, süratli, etkin ve verimli yürütülmesi için acil yardıma ihtiyacı olan vatandaşlarımıza en kısa sürede yardımda bulunulması amacıyla, hatlarımızı gereksiz yere meşgul eden kişileri ahlaki ve vicdani sorumluluğa davet ediyoruz. Aksi halde idari para cezası ve aramanın niteliğine göre suç duyurusunda bulunulacağından gerekli hassasiyetin gösterilmesi hususu; Kamuoyuna saygıyla duyurulur.