Hava Durumu

Bakanlık destekledi, hayvan çiftliği kurdu

Niğde Bor İlçesi Kemerhisar Kasabasında aldığı hibe ile Entansif Koyun Yetiştiriciliği yapan genç girişimci Fevzi Kırım, kırmızı et üretimine katkı sağlıyor. 

Haber Giriş Tarihi: 06.05.2022 15:07
Haber Güncellenme Tarihi: 06.05.2022 15:15
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.medyahabersitesi.com
Bakanlık destekledi, hayvan çiftliği kurdu

Kırsal Kalkınma Yatırımları Destekleme Programı ile alınan hibe ile kurulan tesis, küçük aile işletmeciliğinin modern örneklerinden birisi. 


Yaklaşık 1 milyon 700 bin liraya mal olan tesis Tarım ve Orman Bakanlığı, Kırsal Kalkınma Yatırımları Destekleme Programı kapsamında desteklendi.  


Yaklaşık 200 koyun ile Entansif (Kapalı Alan) Tekniği ile koyun çiftliği kuran Kırım'ın hedefi 3 yıl içinde küçükbaş hayvan sayısını 3 bine çıkarmak.


Kurulan tesisle ilgili açıklamalarda bulunan Niğde İl Tarım ve Orman Müdürü Asım Baş, Niğde’de aile işletmeciliğini geliştirmek hedefinde olduklarını söyledi.


Niğde İl Tarım ve Orman Müdürü Asım Baş; "Burası Kırsal kalkınma yatırımlarından destekli bir tesisimizdir. Küçük aile işlemeciliğimizin en güzel örneklerinden bir tanesi.  Bir milyon yedi yüz bin liraya mal oldu ve yüzde ellisini olarak hibe verdik. Bakanlık tarafından kırsal kalkınma ile hibe ile yapılan bir tesistir. İşletme sahibimiz Zootekni mühendis bir arkadaşımız. Küçük baş hayvancılık içinde mera gerekli bir alandır. Küçük baş hayvancılık kırmızı et üretiminde olmazsa olmazlarımızdan bir tanesidir. İlimizde 620 bin adede ulaşan küçük baş hayvanımız var. Bakanlık desteklerini, yerel destekleri veya farklı kredi modelleri ile beraber inşallah biraz daha bu tür işletmelerin sayısını artırmayı düşünüyoruz. Burada asıl olan üreten insanımızı yerinde istihdam edebilmek küçük işletmecilikten amacımız bu yönde. bizim için önemli olan ekonomik unsur da bu zaten." diye konuştu.


İşletmeci Ziraat Mühendisi Zootekni Mezunu Fevzi Kırım ise ülkemizde kapalı alanda küçükbaş hayvan yetiştiriciliğine sıcak bakılmamasına rağmen, gelişen teknoloji ve talep doğrultusunda risk aldıklarını belirtti. 


Kırım; "3 yıl öncesinde 50 koyunla başladım. Tarım il müdürlüğü tarafından başlatılan bir program vardı. Programı değerlendirerek böyle bir hayvan çiftliğine sahip olduk. Şuan burada elimizde 200 tane anne var hedefimiz bin anneye sahip olmak. İki yıl sonunda da 3 bin kuzuya sahip olmak. Ülkemizde kırmızı et imalatına katkıda bulunmak istiyoruz. Kendi aile işletmemde çalışıyordum. Burada kapalı sistem bizim esas farkımız. İlimizde koyun yetiştiriciliği meraya dayalı. Yani merada, dağda, tepede koyun yetiştiriciliği yapılıyor. Biz burada kurduğumuz sistemle koyunu konfor alanında yetiştirip yemlerini önlerine veriyoruz. Böylece az enerji sarf ediyorlar ve verim daha da artıyor. Daha fazla kuzunun emme miktarı gibi etkenler var. Entansif denilen kapalı sistemde koyunculuğun yapılamayacağı söyleniyordu ama gelişen yem teknolojileri, ete olan talep, insan nüfusun artması gibi etkenler kapalı sistemin önemini artırdı, daha az enerji ve maliyetle nasıl yapabiliriz diye düşündük ve başardık. Gençler para, akıl ve cesaretlerini birleştirebilirlerse kendi işletmelerini kurup kar elde edebilirler. Devlet destekleri de mevcut zaten. Ancak devletimiz daha büyük işletmeler için bu hibeleri veriyorlar. Genç girişimcilerimiz kendi öz sermayeleri ile birlikte destek alırlarsa işletmelerini büyütebilirler." dedi.

Genç girişimci Fevzi Kırım

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.