Hava Durumu

Asgari ücret açlık sınırının altında kalmamalı !..

CHP'li milletvekili Gürer, asgari ücrette yapılması düşünülen artışı sordu.

Haber Giriş Tarihi: 12.12.2022 12:24
Haber Güncellenme Tarihi: 12.12.2022 12:24
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.medyahabersitesi.com
Asgari ücret açlık sınırının altında kalmamalı !..

Gürer: “ Yıl boyu asgari ücret açlık sınırının altında kalmamalı”
 

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, açlık sınırının altında kalan ve ortalama bir ücret haline gelen asgari ücretle ilgili yapısal bir değişikliğe gidilip gidilmeyeceğinin açıklanması istemiyle Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığına yazılı soru önergesi verdi. 
 
CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in önergesine yanıt veren Bakan Vedat Bilgin, asgari ücretin Asgari Ücret Yönetmeliğinde belirlenen ilke ve esaslara göre belirlendiğini ifade etti. Bakan Bilgin, asgari ücretin belirlenmesinde yapısal bir değişiklik yapılacağına dair herhangi bir imada bulunmadı. 
 
GÜRER, ASGARİ ÜCRETİ MECLİS GÜNDEMİNE TAŞIDI 
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, 10 milyona yakın çalışanın asgari ücret aldığı ülkemizde, ekonomik krizler nedeniyle asgari ücretin açlık sınırının altında kalmasına karşın, bu konuda herhangi bir yapısal değişiklik yapılıp yapılmayacağının açıklanması için Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığına yazılı soru önergesi verdi.
"YAPISAL DEĞİŞİKLİĞE GİDİLECEK Mİ?"
Gürer önergesinde şu soruların yanıtlanmasını istedi:
“Gelir dağılımım ve vergi sistemini düzenleyecek, yapısal değişiklikler üzerinde bir çalışmanız var mıdır?
Ekonomik kriz dikkate alınarak üç ayda bir asgari ücret belirleme komitesi toplanarak asgari ücret üzerinde değerlendirme yapılması ve açlık sınırı altında asgari ücret kalmamasına yönelik bir çalışma yapılması düşünülmekte midir?
Asgari ücretin tespitinde işçilerin ve ailelerinin ihtiyaçlarının, ülkedeki genel ücret seviyesinin, hayat pahalılığının, sosyal güvenlik yardımlarının ve diğer sosyal grupların göreli yaşama standartlarının dikkate alınarak belirlendiği söylenebilir mi?”
ASGARİ ÜCRETİ BELİRLEYEN ÜÇLÜ YAPI 
CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in önergesini yanıtlayan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, Asgari Ücret Tespit Komisyonunun, işçi, işveren kesimi ile kamu kurumu temsilcilerinin oluşan üçlü yapının katılımıyla kurulduğunu belirtti. 
"BAKAN BİLGİN TOPU ASGARİ ÜCRET YÖNETMELİĞİ’NE ATTI"
Bakan Bilgin, 4857 sayılı İş Kanununda iş sözleşmesi ile çalışan ve bu Kanun kapsamında olan veya olmayan her türlü işçinin ekonomik ve sosyal durumlarının düzenlenmesi için ücretlerin asgari sınırının, Asgari Ücret Tespit Komisyonu aracılığı ile Asgari Ücret Yönetmeliği'nde belirlenen ilke ve esaslara göre belirlendiğini açıkladı.
  
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, Asgari Ücret Tespit Komisyonu tarafından 1 Temmuz 2022 tarihinden geçerli olmak üzere asgari ücret, net 5.500,35 TL, brüt 6.471,00 TL olarak belirlendiğini anımsatarak, “2021 yılında yapılan düzenleme ile tüm işçilerin ve çalışanların ücret gelirlerinin, asgari ücrete kadar olan kısmından gelir ve damga vergileri kaldırılmış olup asgari ücret ile çalışan işçiden herhangi bir vergi alınmamaktadır” açıklamasında bulundu. 
"19 MİLYON ÇALIŞANIN 9,9 MİLYONU ASGARİ ÜCRET VE ALTINDA MAAŞ ALIYOR"
Önerge sahibi CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer ise TÜİK verilerine göre Türkiye’de ücret, maaş ve yevmiye ile çalışanların toplamının 18 milyon 719 bin olduğuna dikkat çekti.
Gürer, “Asgari ücret civarında ücret alanlar da dâhil edildiğinde 9.9 milyon işçi, bütün ücretli çalışanların yarıdan fazlası asgari ücret civarı ve altında bir ücretle yaşamını sürdürmeye çalışıyor. Ülkenin içinde bulunduğu yüksek enflasyon ortamında, asgari ücret dahi açlık ve yoksulluk sınırının altındadır, asgari ücret ortalama ücret haline gelmiştir. Asgari ücretin belirlenmesi iktidarın elindedir” değerlendirmesinde bulundu. 
CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, içinde bulunduğumuz ekonomik koşullar altında asgari ücretin açlık sınırının altında kaldığını ve bu ücretle geçinilmesinin mümkün olmadığına işaret ederek, hem asgari ücretin belirlenmesinde hem de belirlenecek ücretin periyotlarının kısa tutulması konusunda mutlaka bir değişiklik yapılması gerektiğini de sözlerine ekledi. 
 

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.