Hava Durumu

Akkaya Barajı ve Kızılca Deresi bakanlık gündeminde !.

Gürer, Akkaya Barajı ve Kızılca Deresi’nin çevre kirliliğini Bakan’a sordu.

Haber Giriş Tarihi: 03.04.2023 10:45
Haber Güncellenme Tarihi: 03.04.2023 10:45
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.medyahabersitesi.com
Akkaya Barajı ve Kızılca Deresi bakanlık gündeminde !.

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Akkaya Barajı ve Bor Kızılca Deresi’ndeki kirliliği, soru önergesiyle Meclis gündemine taşıdı. 

Kirlilik nedeniyle canlı yaşamaz duruma gelen baraj ve derede sorunun ne zaman çözüleceğini soran Gürer’in önergesine Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum yanıt verdi.

Bakan Kurum, Akkaya Barajı’nda yapılan arıtma tesisinin ömrünün artırılması için Dünya Bankası’ndan kredi çekilerek, yağmur suyu ve kanalizasyon şebekesinin ayrıştırılacağını, Kızılca Deresi’nin bakım ve onarımı için de ihale açılacağını açıkladı. 

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Niğde’nin çevre kirliliği konusunda en önemli sorunlarının başında gelen Akkaya Barajı ve  Bor Kızılca Deresi’nde herhangi bir çalışma yapılın yapılmadığının açıklanması için Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığına yazılı soru önergesi verdi. 

"AKKAYA BARAJINDA CANLI YAŞAMIYOR"

CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, önergesinde şu soruların yanıtlanmasını istedi: 

“2023 yılında Niğde iline yönelik sorunların aşılması için ayrılan kaynak ne kadardır?

Niğde İli Akkaya Barajı'nda halen canlı yaşamamaktadır. Kirlenme ile atık deposuna dönen bölgede canlı yaşama noktasına ne zaman gelineceği düşünülmektedir?

Niğde İli, Bor İlçesi Kızılca Deresi'nde canlı yaşamı yoktur. Çevre ve ağaçlar kurumuştur. 2023 yılında yerinde inceleme yapılarak çözüm üretilecek midir?” 

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in soru önergesini yanıtlayan Bakan Murat Kurum, Niğde İli, Bor İlçesi’nde bulunan Kızılca Dere yatağına Bor Karma Organize Sanayi Bölgesi’nde bulunan Evsel ve Endüstriyel Atıksu Arıtma Tesisi’nden kaynaklanan deşarj sularının ulaştığını belirterek, atıksuların söz konusu arıtma tesisinden arıtıldıktan sonra alıcı ortama deşarj edildiğini ifade etti. Bakan Kurum,  söz konusu arıtma tesisi, Bor Karma Organize Sanayi Bölgesi tarafından işletildiğini vurguladı.

ÇEVRE MÜDÜRLÜĞÜ EKİPLERİ, KIZILCA DERESİ’NDE HERHANGİ BİR  SORUNA RASTLAMAMIŞ 

2872 sayılı Çevre Kanunu çerçevesinde atıksu konulu çevre izin belgesinde belirtilen aralıklarla çıkış suyundan Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü görevlileri tarafından numuneler alınarak Bakanları tarafından yetkilendirilmiş laboratuvarlarda analizlerinin yapıldığını belirten Bakan Kurum, “Arıtma tesisinin mer’i mevzuttabelirtilen şartları sağlayıp sağlamadığı hali hazırda kontrol edilmekte olup, şu ana kadar numune sonuçlarında herhangi bir olumsuzluğa rastlanılmamıştır” dedi.

180 MİLYON LİRAYA ARITMA TESİSİ

Bakan Murat Kurum, 2023 yılında Niğde iline yönelik sorunların aşılmasında, Niğde Belediye Başkanlığı Su ve Kanalizasyon Müdürlüğü tarafından Niğde ilinin mücavir alanları içerisinde yaklaşık 180 milyon TL olan İleri Biyolojik Atıksu Arıtma Tesisinin bitirilerek faaliyete alındığını, bu kapsamda ödemelerin taksitler halinde İller Bankası Anonim Şirketi Genel Müdürlüğüne yapıldığını anlattı. 

YAĞMUR SUYU VE KANALİZASYON HATTI DÜNYA BANKASI KREDİSİYLE AYRIŞTIRILACAK 

Ayrıca arıtma tesisinin ömrünü artırmak için yağmursuyu ve kanalizasyon şebekesinin ayrıştırılması için gerekli çalışmaların yapıldığını da ifade eden Bakan Kurum, bu kapsamda Dünya Bankası'ndan 22 milyon Euro dış finansman kredisinin kullanılacağını ifade etti.

AKKAYA BARAJI’NDA CANLI YAŞAMAYA BAŞLAMIŞ 

Bakan Murat Kurum, faaliyete alınan İleri Biyolojik Atıksu Arıtma Tesisi’nin tam kapasite çalıştığı, mevzuatta belirtilen deşarj limitlerinin altında kalan çıkış suyunu Akkaya Barajı’na verildiği, 2022 yılı içerisinde Tarım ve Orman Bakanlığı Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü Konya Bölge Müdürlüğü tarafından Akkaya Barajı’nda kısmi temizlik çalışmasının yapıldığı, bu doğrultuda arıtılmış suyun deşarj edilmesiyle canlı yaşamının hızla artmaya başladığı gibi bilgileri de paylaştı. 

KIZILCA DERESİNİN TEMİZLİĞİ İÇİN İHALE 

Kızılca Deresi’nin belediyenin de ortak olduğu Bor Karma ve Deri İhtisas Organize Sanayi Bölgesi’nin arıtma deşarj kanallarından biri olduğunu anlatan Bakan Kurum, “İşletme sayısının artışıyla birlikte arıtma kapasitesinin artırılması ve bakım onaranının yapılması amacıyla Bor Karma ve Deri İhtisas Organize Sanayi Bölge Müdürlüğü tarafından açık ihaleye çıkılarak 31.01.2023 tarihinde ihale edileceği, en kısa zamanda sorunların çözüme kavuşturulacağı belirtilmiştir” diye konuştu. 

 CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Bor-Kızılca deresinde kirlenme nedeniyle canlı yaşamadığı gibi çevresinde ağaçların dahi kuruduğunu ve derenin su renginin kirliliği açıkça gösterdiğini belirtip, “Bakanlık hangi dereye baktı da sorun yok dedi. Anlaşılır gibi değil” diye konuştu. Niğde-Bor arasında Akkaya Barajında da kirliliğin sürdüğüne işaret eden CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer baraj, gölet, derelerin kirlendikten sonra uzun yıllar kurtarılamadığını, esasen kirlenmemesi için önlemler alınmasını gerektiğini de ifade etti.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.