Hava Durumu

Akın Gönen'in çağrısı Yatırım ve Ticaret Dergisi'nde yer aldı !..

Yatırım Finansman ve Dış Ticaret Dergisi Ağustos ayı sayısında, Eski Devlet Bakanı Akın Gönen'i sayfasına taşıdı.

Haber Giriş Tarihi: 11.08.2022 10:33
Haber Güncellenme Tarihi: 11.08.2022 13:21
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.medyahabersitesi.com
Akın Gönen'in çağrısı Yatırım ve Ticaret Dergisi'nde yer aldı !..

Yatırım Finansman ve Dış Ticaret Dergisinde; "Akın Gönen'den Niğde Turizm İçin Çağrı" başlıklı haberde Gönen'in Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy'a açık mektubu ele alındı. 


Niğde ilinin zengin kültür, doğa ve turizm varlıklarına sahip olmasına rağmen pastadan hak ettiği değeri alamadığına değinen Gönen, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy'a yazdığı açık mektubunda; "İlimiz bürokrasisi ve yerel yönetimleri, yerelde yapılması gereken bu alanla ilgili çalışmaları bütçe imkanları ve devlet destekleri çerçevesinde yapmak için ciddi bir gayret içerisindedirler. Son bir yıl içerisinde de bu sektörü il gündemine taşıma başarısı göstermişlerdir. Ancak ülkemizin şu ortamda en güçlü sektörü olan turizm sektöründe il olarak cılız denilecek bir pay bile alamadığımız gerçeğimizdir" dedi. 


Sektör politikaları Niğde aleyhine


Ülke çapında gelişen turizm sektör politikalarının da Nigde ili aleyhine işlemekte olduğuna işaret eden Gönen, şu tespitleri yaptı:


"2007 yılında Turizm Bakanlığı tarafından hazırlanan ve yürürlüğe giren T.C. Kültür Turizm Bakanlığı Kültür ve Turizm Strateji Belgesi bunun acı bir örneğidir. Bu belge ile kurulan Kapadokya Turizm Gelişim Bölgesi içerisinde ne acıdır ki Niğde ili yoktu. Bu sebeple turizmle ilgili tüm temel altyapı proje ve yatırımlarından 5018 sayılı Kamu Yatırımları Kanunu sebebi ile Niğde ili mahrum olmuştur.


Kapadokya bölgesini Akdeniz deniz turizmi ile birleştirme ve bir yıl boyunca sürdürme amaçlı hızlı demir yolu hattı proje ve yatırımda Niğde ili gözükmemektedir. Kayseri-Nevşehir Aksaray-Konya-Antalya güzergah olarak tespit edilmiştir. Niğde il merkezi projede gözükmemektedir. Bu büyük eksiklik mutlaka telafi edilmelidir.
Yine Ankara-Kayseri-Niğde-Ulukışla-Adana şu anda ki demiryolu hattı, hızlı tren hattı projesi haline getirilirken hat Kayseri'de sona ermiş; Adana bağlantısı ise Nevşehir-Aksaray-Ulukışla-Adana şeklindedir. Yani Niğde ve Bor bu projenin dışındadır. Hava ulaşımı konusu da ne acıdır ki yarım halde beklemektedir. Ülkemizde bu imkândan direkt yararlanamayan 20 ilden birisi durumundadır."


Kapadokya içinde değerlendirilmeli


Gönen, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy adına 06 Temmuz 2020 ve 10 Aralık 2020 tarihli yazılı talepleriyle Niğde ilinin Kapadokya tarihi, jeolojisi, coğrafi konumu sebebiyle bu sektörle ilgili konularda bölge ile birlikte değerlendirilme sini, potansiyelinin 12 aya yayılmasının ve âtil kapasitenin canlandırılmasını talep ettiğini hatırlattı.


Niğde turizm master planı hala yok


Master planıyla  ülke, bölge ve Niğde kültür ve turizm sektörünün her dalına, yani kültür, deniz, dag sporları, kış, yayla, gurme, kaplica ve doğal varliklar dalları ile bir bütünlük sağlanacağını vurgulayan Gönen, "Bu entegrasyonu sağlayacak ilimizle ilgili bir turizm master planı henüz yoktur, yapılmamıştır. 17-18 Aralık 2021 tarihinde Niğde ilini ziyaretiniz sonrası geçen yaklaşık altı aylık sürede bu konuda 2019-2023 T.C. Turizm Strateji plan ve belgeleri ve özellikle on iki ay sürekli hizmet sunumu hedeflerinin başarısı için de bu entegrasyonun sağlanması elzemdir. Aksi halde turizmin on iki ay sürme hedefi bölgemiz için ve özellikle Niğde açısından kâğıt üzerinde kalmaya mahkumdur" dedi.


Kış turizminde Erciyes modeli


Bakanlığın bu entegrasyon ve bütünlüğün sağlanması için hem uzman teknik yardımı ve bu amaca yönlendirmesi hem de ödenekler yoluyla ciddi ilgi ve desteğinin şart olduğunu belirten Gönen, şunları kaydetti:


"Kayseri, Erciyes Dağı Kış Turizm Projesi Bölge Master Planı yaptırılarak toptan turizme açılmış özel sektörün bu imkânlarından yararlanılarak Erciyes büyük yatırım almış ve kış turizm merkezi olmuştur. Milyonlarca turist almaktadır. Aynı model neden ilimiz Bolkar Dağı ve Aladağlar için örnek alınıp kullanılmasın. Bu yapılmadığı takdirde özel idarenin veya özel sektörün yapacağı küçük bir yatırımın başarılı Erciyes modelinin yanında bizim için büyük bir değer kaybı sonucu doğurma tehlikesi vardır."


Ekoturizm programı


Akın Gönen, bölge ve Niğde'nin turizminin gelişmesi için Sanayi ve Kalkınma Bakanlığı tarafından 2020-2023 Ekoturizm Geliştirilmesi Sonuç Odaklı Programı ile de irtibatlandırılması gerektiğini ifade ederken, turizmi kıyıdan iç kesimlere genişleterek dört mevsim ve tüm bölgeye yaymak için Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı örneğinin bölgede ve ilde de etkin şekilde uygulanmasına talep etti.


Gönen, Bakan'dan Niğde ziyareti sırasında Niğde Valiliği tarafından kendisine sunulan Niğde İI Kültür ve Turizm talepleri dosyasını hızla değerlendirmesi talebinde bulunarak, "Konunun bir daha değerlendirilmesi hususunu takdir ve bilgilerini ze önemle sunarım" dedi.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.