Hava Durumu

Aile hekimleri 6-10 Ocak'ta yeniden iş bırakıyor

Daha önceden 2 kere iş bırakma eylemi gerçekleştiren aile hekimleri, Ocak ayının ilk haftasında üçüncü kez iş bırakacak.

Haber Giriş Tarihi: 23.12.2024 12:28
Haber Güncellenme Tarihi: 23.12.2024 12:37
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.medyahabersitesi.com
Aile hekimleri 6-10 Ocak'ta yeniden iş bırakıyor

Birlik ve Dayanışma Sendikası Genel Başkanı Dr. Derya Mengücük, sağlık çalışanlarının Aile Hekimliği Sözleşme ve Ödeme Yönetmeliği'ne karşı 6-10 Ocak tarihlerinde bir kez daha iş bırakacaklarını duyurdu.

Aile hekimleri, sağlık çalışanları ve ebeler, yeni yönetmelik ile ulaşılması güç hedeflerle ücretlerinin keyfi olarak düşürüldüğü gerekçesiyle 6-10 Ocak 2025 tarihlerinde 3. kez iş bırakacak.

Aile hekimleri ve sağlık çalışanları tarafından "eziyet yönetmeliği" olarak adlandırılan düzenlemenin geri çekilmesi için eylemin yapıldığı öğrenildi.

10 Aralık’da bir araya gelen Türk Tabipleri Birliği (TTB), Aile Hekimliği Çalışanları Sendikası (AHESEN), Aile Sağlığı Çalışanları Ebe ve Hemşire Dernekleri Federasyonu (ASEF), Birinci Basamak Sağlık Çalışanları Birlik ve Dayanışma Sendikası, Birlik Sağlık ve Sosyal Hizmet Çalışanları Sendikası Genç Sağlık Sendikası, Genel Sağlık ve Sosyal Hizmet Kolu Kamu Çalışanları Sendikası (Genel Sağlık-İş), Sağlık Çalışanlarına Hak ve Mücadele Derneği (SAHADER), Sağlık Hizmetleri Sendikası (SAHİMSEN),  Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) ve Tüm Radyoloji Teknisyenleri ve Teknikerleri Derneği (TÜMRAD-DER) söz konusu kararı alırken yapılan açıklamada.''Taleplerin karşılanmasının sadece hekim ve sağlık çalışanlarının çalışma ve yaşama koşullarımızı iyileştirmekle kalmayacağını, halkın da daha nitelikli ve erişilebilir sağlık hizmetine kavuşmasını sağlayacak'' denildi.

Bir araya gelerek bildiri yapan STK'ların ayrıca Sağlık Bakanlığından çeşitli talepleri bulunuyor. Bu talepler şöyle:

Kamusal bir hizmet olan birinci basamak sağlık hizmetlerinin fiziki ve tıbbı donanımı ve aile sağlığı merkezleri kamu tarafından sağlanmalı.

Nitelikli bir sağlık hizmeti sunabilmemiz için yeterli zaman ve olanak sağlanmalı.

Koruyucu sağlık hizmetlerinin öncelendiği ve ekip anlayışını gözeten bir sistem inşa edilinceye kadar aile sağlığı merkezi sayısı hekim başına 2 bin nüfusu aşmayacak şekilde artırılmalı.

Aile hekimliğinde güvencesiz ve kadrosuz istihdamı kabul etmiyoruz. Aile sağlığı merkezlerinde nüfus yapısına göre yeterli hemşire, ebe, teknisyen görevlendirilmeli, aşılama ve diğer koruyucu hekimlik uygulamaları desteklenmeli, geliştirilmelidir.

Aile hekimleri işveren olmamalıdır. Ebe ve hemşirelerin maaş ve teşvik ödeme kriterleri mesleki sorumluluklarının dışında kriterlerden oluşmakta iken aile sağlığı merkezlerinde çalışan ebe hemşirelerine ödenecek ücret aile hekiminin çalışma kriterleri ile değil kendi mesleki sorumluluklarına göre düzenlenmelidir.

Aile sağlığı çalışanlarının kanun değişikliği gerektiren tavan ücreti katsayısı artırılmalıdır.Aile sağlığı merkezlerinde çalışan hekim, ebe, hemşire ve   sağlık emekçilerine emekliliğe yansıyacak tek kalemden oluşan, insanca yaşamaya yetecek düzeyde, izin kullandıklarında, hastalandıklarında, çocuğu olduğunda veya ailesinden biri öldüğünde kesilmeyecek maaş ödenmeli.

Sağlıkta şiddeti artıracak düzenlemeler değil şiddetin önlenmesini sağlayacak etkin ve caydırıcı tedbirler alınmalı, etkili şiddet yasası çıkarılmalı ve sağlık çalışanlarının can güvenliği sağlanmalı.

logo
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.