Hava Durumu

67 milyon yıllık dinozor satılıyor

67 milyon yıl önce yaşayan dinozor satışa çıkıyor.

Haber Giriş Tarihi: 31.03.2023 10:15
Haber Güncellenme Tarihi: 31.03.2023 10:15
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.medyahabersitesi.com
67 milyon yıllık dinozor satılıyor

ABD'den İsviçre’nin başkenti Zürih’e getirilen "Trinity" adlı dinozor iskeleti müzayede yönetimyle satışa çıkıyor. 3,9 metre uzunluğundaki iskelet, halkın ziyaretine açıldı. 

18 Nisan’da açık artırmaya çıkarılacak dev dinozor iskeletinin 5 milyon (104 milyon lira) ile 8 milyon İsviçre frangı (167 milyon lira) arasında satılması bekleniyor.

Dinozorların tarihi 200 milyondan fazla 

Dinozorlar, 243 ile 233 milyon yıl önce Geç Triyas döneminde ortaya çıktı ve 66 milyon yıl önce kuşlar dışındaki tüm türlerinin soyu tükendi. Dinozorlar, sıcakkanlı ve soğukkanlı arası özellikler gösteren mezoterm canlılardır. Oldukça başarılı biçimde Mezozoyik'te tüm kıtalara yayılan dinozorlar çok farklı nişleri doldurdu. Şimdiye kadar yaklaşık olarak 1.000 kadar -kuş olmayan- dinozor türünün yaşadığı belgelendi ve bugün dinozorların evrimsel olarak devamı olan kuşların 11.000 kadar türü vardır ki bu, yaşayan memelilerin tür sayısının (~6000) yaklaşık iki katıdır. Dinozorların nasıl yaşadığı, ne kadar çeşitlendiği ve ekosistemdeki yerleri kadar kuş olmayan gruplarının nasıl yok olduğu da bilimsel alanı meşgul etti. Kuş olmayan dinozorları yeryüzünden silen yok oluşun aşamalı mı, yoksa yerbilimsel olarak katastrofik (ansızın) mi olduğu, şimdi bile tartışmaya açık bir konudur.

Dinozorlarla ilgili bir diğer konu da onların büyük çeşitlilik gösteren boyutlarıdır. Bu canlılar, yerküreyi titreten 65-75 tonluk[2] Argentinosaurus gibi dev titanozor sauropodlardan en küçük dinozor olan Oculudentavis khaungraae'ye değin boyut konusunda çok geniş bir yelpaze sunar.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.