Hava Durumu

613 atık toplama tesisine 166 milyon TL ceza!

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in soru önergesini yanıtlayan Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, ülkemizde ambalaj atığı toplama ve geri kazanımı konusunda faaliyet gösteren tesis sayısını 1312 olarak açıkladı.

Haber Giriş Tarihi: 01.04.2023 11:20
Haber Güncellenme Tarihi: 01.04.2023 11:20
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.medyahabersitesi.com
613 atık toplama tesisine 166 milyon TL ceza!

613 atık toplama tesisine 166 milyon TL ceza!

Bakan Kurum, geri kazanım tesislerinde son 1 yılda 8 bin 322 denetim yapıldığını da belirterek, çevre mevzuatına aykırı faaliyet gösterdiği tespit edilen 613 tesise 166 milyon 719 bin TL para cezası kesildiğini bildirdi. Bakan Kurum, 77 tesisin ise faaliyetten men edildiğini kaydetti. 

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, ambalaj atığı toplama,  ayırma ve geri kazanım sağlama tesislerine ilişkin sayısal verilerin açıklanması istemiyle Çevre ve Şehircilik Bakanlığına yazılı soru önergesi verdi. 

CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, önergesinde şu soruların yanıtlanmasını istedi:

“Ülkemizde toplam "Ambalaj Atıkları Toplama-Ayırma ve Geri Dönüşüm Tesisleri" sayısı  kaçtır? 

Ambalaj atıklarının yönetiminde daha etkin ve sürdürülebilir bir sistem oluşturulması için  uygulanması planlanan çalışmalarınız nelerdir? 

2022 yılında elde edilen ambalaj atığının ekonomik değeri ne kadardır? 

Ambalaj atıklarının kaynağında ayrı toplanması ve geri kazanımı sürecinde yaşanan  sıkıntıların giderilmemesinin nedeni nedir? 

Lisanslı işletmelerin tüm değerlendirilebilir atıkları içine alan bir yaklaşımla alt yapılarını  iyileştirerek entegre bir atık yönetimi modelini kurmaları düşünülmekte midir? 

Kayıt dışı ve lisanssız faaliyet gösteren ambalaj atığı toplama ve geri dönüşüm tesisi sayısı  kaçtır?”

ÜLKEMİZDE 1312 TESSİ VAR 

CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in önergesine yanıt veren Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, 2022 yılında "ambalaj atığı toplama ayırmave "ambalaj atığı geri kazanımıkonusunda  faaliyet gösteren 1.312 adet tesise Çevre izin ve Lisans Belgesi düzenlendiğini belirtti. 

Bakan Kurum, atıkların geri kazanım işlemlerinin Bakanlıklarından izin ve lisans almış geri kazanım tesisleri tarafından sağlandığını belirterek, “ Elde edilen gelir ilgili işletmeler tarafından ekonomimize kazandırılmakta olup; Bakanlığımızca herhangi bir gelir elde edilmemektedir” dedi. 

Ambalaj atığı ön işlem ve geri kazanım faaliyeti yapan tüm tesislerin ani ve planlı denetimler kapsamında denetlendiğini belirten Bakan Murat Kurum, ayrıca Bakanlığımıza iletilen her türlü ihbar ve şikayet  kapsamında da yerinde denetimler gerçekleştirilerek Mevzuata aykırı herhangi bir faaliyet olup olmadığı Bakanlığımız ve Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüklerimizce denetlenmektedir” diye konuştu. 

613 TESİSE 166 MİLYON LİRA CEZA

Bakan Kurum ayrıca “ Atık geri kazanım tesislerinde son 1 yılda 8.322 denetim yapılmış olup, çevre mevzuatına aykırı faaliyet gösterdiği tespit edilen 613 tesise 166.719.368,62 TL para cezası uygulanmış ve 77 tesis ise faaliyetten men edilmiştir” ifadelerini kullandı. 

Önerge sahibi CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer ise var olan 1312 tesisten 613’ünün çevre mevzuatına aykırı faaliyetten ceza aldığına dikkat çekerek, “Neredeyse her 2 tesisten biri mevzuata uygun işlem yapmadığı için ceza almış. O nedenle özellikle çevre konusunda çok daha duyarlı olması gereken atık ve ambalaj toplama tesislerine verilen cezaların caydırıcı olması gerekiyor” dedi. 

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.