Hava Durumu

2022 yılında 274 bin abonenin elektriği kesildi

CHP Milletvekili  Ö.Fethi Gürer, ödenemeyen elektrik faturalarını soru önergesiyle Melis gündemine taşıdı. Gürer’in önergesine Bakan Dönmez yanıt verdi…

Haber Giriş Tarihi: 19.04.2023 14:07
Haber Güncellenme Tarihi: 19.04.2023 14:07
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.medyahabersitesi.com
2022 yılında 274 bin abonenin elektriği kesildi

Gürer: “Borcundan dolayı 274 bin abonenin elektriği kesilmiş”

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in soru önergesini yanıtlayan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, geçen yıl 274 bin 809 abonenin borcundan dolayı elektriğinin kesildiğini açıkladı. Bakan Dönmez, borucunu ödemediği için aboneliği feshedilen abone sayısının ise 120 bin 869 olduğunu belirtti.

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Bakan Fatih Dönmez tarafından yanıtlanması istemiyle verdiği yazılı soru önergesinde şu sorulara yöneltti:

“1-Elektrik faturalarımızda gördüğümüz sayıların üretim, iletim ve dağıtım faaliyetlerinin maliyeti ile yasal kar marjları toplamı olması gerekirken, yapılan zamlar da bu kriterler neden dikkate alınmamaktadır?

2- Yıllık enflasyon oranı 2022 Ekim ayı itibariyle TÜİK'e göre yüzde 84,3, İstanbul Ticaret Odasına göre yüzde 103, Enflasyon Araştırma Grubu'na göre de yüzde 170’dir. Ancak elektriğe yapılan ortalama zam oranı en yüksek enflasyon hesaplamasının bile üzerinde olmasına müdahale edilmemesinin nedenleri nedir?

3- Kademeli enerji zamları 2023 yılında da devam edecek midir?

4- 2022 yılında borcundan dolayı elektriği kesilen, iptali yapılan abone sayısı kaçtır?

5- Borcu nedeniyle enerji dağıtım tahsilatı sağlayan kuruluş ile davası olan firma ve kişi sayısı kaçtır?”

CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in önergesine yanıt veren Bakan Fatih Dönmez, perakende elektrik satış tarifesinin belirlenmesinde tarife konusu faaliyetlerle ilgili tüm maliyetlerin mevzuat gereği dikkate alınması gerektiğini belirterek, bu maliyetlerde gerçekleşen artışların/azalışların doğal sonucu olarak perakende satış tarifelerinde artışlar/azalışlar olduğunu vurguladı.

MALİYE ARTIŞLARI FATURALARA TAM OLARAK YANSITILMAMIŞ

Maliyetlerde yaşanan artışların elektrik tarifelerine yansıtılmasının sınırlı tutulduğunu belirten Bakan Dönmez, Türkiye genelinde 2022 yılında dönem sonu itibarıyla borcu ödenmediği için elektriği kesik olan abone sayısının 274 bin 809 olduğunu açıkladı.

YÜZDE 0,24’ÜN ABONELİĞİ FESHEDİLDİ

Bakan Fatih Dönmez, aynı dönem içinde borç ödenmemesi nedeniyle aboneliği feshedilen abone sayısının ise 120 bin 869 olduğunu ifade ederek, bu sayının toplam abone sayısının yüzde 0,24'üne denk geldiğine dikkat çekti.

Ekonomik kriz nedeni ile mağdur vatandaşın faturaları ödüyemediğini, banka kredileri ile ayakta kalmaya çalıştığını, icra dosyalarının 23 milyonu aştığını hatırlatan CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Vatandaşta gelir gider dengesi bozuldu. Sabit ve dar gelirlinin geliri yerinde sayarken gıdadan enerjiye her alanda fiyatlar katladı. Ödeme güçlüğü çeken icralık oldu. Elektriği borçlarından dolayı kesildi. Seçim öncesi oy uğruna yapılan iyileştirmeye yönelik bazı düzenlemelerde de artık mızrak çuvala sığmadığı için fayda sağlamıyor. 14 Mayısta bu gidiş halkın oyu ile sonlanması var olan sorunların çözümünün başlangıcı olacaktır” diye konuştu.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.