Hava Durumu

133 yıllık gelenek: Helva Şenliği

Niğde Merkez’e bağlı tarihi ve doğal varlıklarıyla ön plana çıkan Yeşilburç Köyü’nde, 133 yıllık bir gelenek olan ‘Helva Şenliği’ bu yılda coşkuyla gerçekleştirildi.

Haber Giriş Tarihi: 07.05.2023 16:22
Haber Güncellenme Tarihi: 07.05.2023 16:22
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.medyahabersitesi.com
133 yıllık gelenek: Helva Şenliği

Doğası, tarihi varlıkları ve kültürel değerleri ile birçok anlamda ön plana çıkan Niğde Merkez'e bağlı Yeşilburç Köyü'nde, Helva Şenliği yapıldı. 133 yıldır devam eden gelenek, yöre halkını bir araya getirmekle kalmayıp var olan kültürel değerlerin sonraki nesillere aktarılmasında önemli bir köprü rölü üstleniyor.
 

1. Dünya Savaşı'ndan sonra yapılan nüfus mübadelesi ile Yunanistan'dan Türkiye'ye getirilen Türklerin yerleşim yerlerinden birisi olan Yeşilburç Köyü sakinleri yüzyılı aşkın var olan geleneklerini yaşatmaya devam ediyor. Köy sakinleri Helva Şenliği için ocaklar yakıp, kazanlar dolusu helva pişiriyor. Pişen helvalar ise insanlara ikram ediliyor. Eğlenceler ve oyunlarında dahil olduğu şenlikte, dua etmekte ihmal edilmiyor. Her yıl yapılan 133 yıllık gelenek Yeşilburç Köyü Helva Şenliği, 2019 ve 2020 yıllarında Kovid-19 nedeniyle yapılamamıştı. 


 

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.