Hava Durumu

1 milyon 175 bin hasta tedavi oldu, 108 bin kişi randevusuna gelmedi !.

Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimi Dr. Öğretim Üyesi Yakup Çetinkaya düzenlenen basın toplantısında 2022 yılının değerlendirmesi ve gelecek projeleri hakkında açıklamalarda bulundu. 

Haber Giriş Tarihi: 30.12.2022 14:00
Haber Güncellenme Tarihi: 30.12.2022 14:00
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.medyahabersitesi.com
1 milyon 175 bin hasta tedavi oldu, 108 bin kişi randevusuna gelmedi !.

2022 Yılı Değerlendirme Toplantısı hastane konferans salonunda yapıldı. Toplantı sonunda basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Başhekim Çetinkaya; hastanenin yatak kapasitesinden, 2022 yılı boyunca bakılan hasta sayısına, MHRS verilerinden, ameliyat sayısına, il dışına yapılan sevk sayısından, yoğunluk görülen bazı branşlardaki doktor sayısına bir çok soruyu cevapladı. 
"Ortalama bakılan hasta sayısında Türkiye'nin iki katıyız" 
Niğde'de polikiniklik hizmetlerinin yüzde 97'sini kamu hastanelerinin verdiğini belirten Başhekim Çetinkaya, yüzde 97'lik kısmın yüzde 85'ini de NÖHÜ Eğitim ve Araştırma Hastanesi olarak üstlendiklerini belirtti. Yataklı hasta hizmetlerinde de yüzde 95'lik kısmı üstlendiklerini dile getiren Başhekim Çetinkaya, "İnanılmaz bir yükümüz var, inanılmaz bir hasta potansiyelimiz var. Bizim yükümüz tek hastane olmamız nedeniyle çok yoğun. Nüfus ve hastane oranlaması yapılığında bu görülüyor." 
"2022 Kasım ayı sonuna kadar hasta sayısı 1 milyon 175 bin"
"1 milyon 175 bin hastanın, 778 bini polikkilinik muayenesi, 400 civarı ise acil hastalardan oluşuyor. Toplam hasta girişi 1 milyon 485 bin. Bunun içerisinde yatan hizmet yok sadece ayaktan verdiğimiz hizmet. Bu şu anlama geliyor, Niğde nüfusunu her sene beş kez muayene ediyoruz. Oransal olarak baktığımız zaman böyle. Aynı tarihler içinde 30 bin hasta da yataklı olarak tedavi olmuş." 
"515 bin randevudan 108 bini gelmemiş"
"778 bin muayenin, 515 bini randevu alarak bizim sistemimizde yer almış. Sağlık Bakanlığı ile randevu alınabilirliliği nasıl artırabilirizi araştırdık. 515 bin randevu başvurusundan 108 bini randevusuna gelmemiş. Bu hastaların randevu alma olasılığını azaltan bir şey. Gelmeyenlerin yerine başka bir hasta da randevu alamıyor. 11 bölümde randevu doluluk oranımız yüzde yüz. Randevuya sadakat oranımız yüzde 80 civarında. Geriye kalan yüzde yüksek bir oran. Bunun azaltılması lazım.
Niğde'nin de içinde olduğu illerde pilot illerde randevu sistemi nasıl halledilebilir üzerine çok ciddi bir araştırma yapıldı. Bizim verdiğimiz bilgiler ışında da bir kaç değişikliğe gitti Sağlık Bakanlığı. En önemlisi; randevusuna sadık kalmayan hastalar için aynı branşta 15 gün boyunca randevu alayacak olması."
"5 göz doktoru 15 günde 4 bin hastaya bakıyor"
"Göz doktoru toplam 5 kişi. Bir hocamız da mesai dışı şeklinde yardımcı oluyor. Asistanlarla birlikte toplam 5 doktorumuz 15 gün içinde 4 bin hastaya bakıyor. Bu doktorlarımız insan üstü bir çaba gösteriyor. Sayılarının artırılması için çalışmalarımız sürüyor" 
"Çocuk branşlarında çalışmalar yapıyoruz"
"Yan dallarda eksikliğimiz var. Çocuk yan dallarında eksiklikler var. Zaten bunlar büyük illlerde yoğunlaşılmış durumda. Biz buradaki eksiklikleri tamamlamak için çalışıyoruz. Bazı eksiklikleri tamamlamak için yan dalların da kurulması lazım. Çocuk doktorlarının ilimize daha çok gelmeleri için çalışmalar yapılıyor"
"Diyaliz merkezinde yatak sayımızı artıyoruz" 
"Diyaliz merkezimizde yatak sayımızı da artıracağız. 3 tane diyaliz yatağımız artı olarak Sağlık Bakanlığı tarafından tanımlandı. Burada bakanlığın nüfusa göre oranladığı cihaz sayısı var. Yani fazla sayıda istesek de açamıyoruz bakanlığın bize izin vermesi gerekiyor. Ama biz fiziki olarak hazırız tanımlanırsa yaparız. Şu anda 25-26 diyaliz hastasına aynı anda hizmet verebiliyoruz."

Yoğunluk yaşanan bazı branşlarda hekim desteği de istediklerini belirten Başhekim Çetinkaya, özellikle göz, kulak-burun-boğaz, nöroloji, kardiyoloji branşlarında hekim desteği isteğinde bulunduklarını belirtti. Palyatif bölümünde yatak sayısının artılması için de çalışmaların yapıldığını belirten Çetinkaya, yanık ünitesinin şartları tamamlandıktan sonra tedaviye başlanacağını söyledi. 

Haber Murat Karakaya 
 

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.