Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Fatih Karahan, yılın ilk 'Enflasyon Raporu'nu tanıtmak amacıyla basının önüne çıktı.
Karahan'ın açıklamalarından dikkat çeken noktalar şunlar:
İç talebin enflasyonu düşürücü düzeylere geldiğini, enflasyon eğiliminin düşüş yönünde olduğunu gözlemliyoruz. Para politikamızın sıkı duruşunu, dezenflasyon sürecinin sürdürülmesini temin edecek şekilde devam ettireceğiz.
Küresel ekonomik toparlanmanın aşama aşama gerçekleşeceği beklentisi sürüyor. Enerji fiyatları son zamanlarda dalgalı bir seyir gösterdi. Merkez bankaları enflasyon eğilimlerini göz önünde bulundurarak parasal sıkılığı azaltıyor. Piyasa fiyatlamaları hem gelişmiş hem de gelişen ülkelerde faizlerin 2025'te daha yavaş düşürüleceğine işaret etmektedir.
Üretim verileri, ekonomik aktivitede toparlanma sinyalleri veriyor. Korumacı eğilimlerin artması ve jeopolitik riskler büyüme üzerinde aşağı yönlü, enflasyon üzerinde ise yukarı yönlü riskleri artırıyor. Talep koşulları, enflasyondaki düşüşü destekleyici seviyelerde. Sıkı para politikamız neticesinde iç talepteki dengeli gidişat sürecektir.
Cari işlemler dengesindeki olumlu gidişat sürüyor. Önümüzdeki dönemde cari açıkta artış bekliyoruz ancak bu artış sıkı parasal duruşumuzun etkisiyle sınırlı olacaktır.
Son rapor döneminden bu yana enflasyon gelişmeleri tahminlerimizle uyumlu gerçekleşti. Tüm göstergeler ana eğilimde kademeli bir yavaşlamaya işaret ediyor. Ana eğilim ocak ayında öngörülerle paralel olarak yükseldi. Enflasyonun ana eğiliminin ilk çeyrekteki yükseliş sonrası ikinci çeyrekte tekrar yavaşlayacağını öngörüyoruz.
"KİRA ENFLASYONU YAVAŞLIYOR"
Hizmet enflasyonu kademeli olarak güç kaybediyor. Hizmetlerde yıllık bazda düşüş trendi sürüyor. Kira enflasyonu yüksek seyretmekle birlikte yavaşlama eğiliminde. Yenilenen kira sözleşmelerindeki artış oranı düşmekte. Sözleşmelerdeki artış oranının mevcut yıllık kira enflasyonunun altında seyrettiğini gözlemliyoruz.
Üretici enflasyonundaki yavaşlama, temel mallarda enflasyonu olumlu etkiliyor. Tüketici ve firmaların enflasyon beklentileri de gerileme eğiliminde. Son zamanlarda, tüketici ve firmaların enflasyon beklentilerindeki düşüş netleşti. Para politikasındaki kararlı duruşumuzla, beklentilerdeki iyileşme sürecektir.
Sıkı parasal duruşumuzu koruyoruz. Parasal aktarım etkinliğini makroihtiyati önlemler ve likidite yönetimi ile destekliyoruz. Para politikası duruşumuz ve makroihtiyati çerçeve sayesinde mevduat faizlerinin seviyesi, Türk Lirası'na geçişi ve tasarrufları desteklemeye devam ediyor. Tüketici kredi artışının ılımlı bir yol almasını sağlayacağız. Politika faizindeki 5 puanlık indirim, mevduat ve kredi faizlerine beklentilerimizin üzerinde yansıdı.
TL varlıklara olan ilgi ve güven devam ediyor. TL mevduatın oranı yüzde 60'a yaklaşırken, KKM'nin oranı yüzde 5 seviyesine geriledi. KKM'nin mevcut seviyesi düşünüldüğünde, bu uygulamayı bu yıl içerisinde tüzel kişileri öncelikli olarak sonlandırmayı planlıyoruz.
Sermaye girişlerindeki olumlu gidişat sürüyor. Gelecek dönemde sermaye girişleri küresel gelişmelere bağlı olarak dalgalanabilir.
ENFLASYON TAHMİNLERİ YÜKSELTİLDİ
2025 yıl sonunda enflasyonun yüzde 24 düzeyinde gerçekleşeceğini tahmin ediyoruz. 2026 için yüzde 12 tahminimizi koruduk, 2027'de yüzde 8'e düşmesini bekliyoruz. Alt ve üst sınır 2025 için yüzde 19 ve 29, 2026 için ise yüzde 6 ve 18 düzeyindedir.
Enflasyonun orta vadede yüzde 5 hedefine yakınlayarak istikrar kazanacağını umuyoruz. Enflasyonun ana eğilimindeki azalma 2025 yılında da devam edecek. Para politikamızın sıkı duruşunu, enflasyonda kalıcı düşüş ve fiyat istikrarı sağlanana kadar kararlılıkla sürdüreceğiz. Dezenflasyon süreci boyunca, enflasyonu belirlediğimiz aşamalı hedeflerle uyumlu şekilde düşürmek için gerekli olan her türlü adımı atmaya devam edeceğiz.