Hava Durumu

CHP'li Gürer: Markette soğan 25 lira!

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, uygulanan yanlış politikalar nedeniyle soğan üretiminin sıkıntılı bir döneme girdiğini söyledi.

Haber Giriş Tarihi: 30.03.2023 10:42
Haber Güncellenme Tarihi: 30.03.2023 15:05
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.medyahabersitesi.com
CHP'li Gürer: Markette soğan 25 lira!

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, soğan üretiminin, uygulanan yanlış politikalar nedeniyle sıkıntılı bir sürece girdiğini söyledi.

Marketlerde kuru soğanın kilosu 20 lirayı aştı. Üretici kazanamazken tüketici de alamaz hale geldi. Soğan stoklarının azalması ve tarımda yapılan yanlış politikalar sonucunda bu duruma gelindiğini belirten CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, "Türkiye 220 bin ton soğan ihracat yaptı. Ama işin ilginç tarafı 2016 -2017 üretim döneminde 70 ton soğan ithal ederken, soğan arzında oluşan açıklıktan dolayı soğan ithalatımız, 28 bin tona kadar çıktı. Türkiye yıllık 2 buçuk milyon ton soğan üreten bir ülkeydi. Bizim açığımızın olmaması lazım. Zincirin birbirine doğru eklenmesiyle düzenli yürümesi lazım. 

Bildiğiniz gibi depolarımız sağlam değil. Çiftçinin elinde çok soğan kalmadı ama depodaki soğanların şurada birkaç haftalık ömrü kaldı. Ondan sonrada soğan artık yeşermeye başlayacak ve işe yaramaz hale gelecek. Ülkemizde yaşanan sorun, soğan ile ilgili zincir halkasının kopmasından kaynaklanıyor. Marketlerde şuan soğanın kilosu 23 ile 25 lira arasında değişiyor. Plansızlık var. Bu yıl erkenci soğan Adana ve Hatay Reyhanlı bölgesinde bu günlerde sökümü başlayacakken yağmurlar ile söküm birkaç gün gecikti. Deprem bölgesinde erkenci sökümlerde işçilik başta yaşanacak sorunların sıkıntı yaratması da olası. Eğer hava müsait olsaydı erkenci soğanın sökümü gerçekleşecekti. Markette bugün bir kilo soğanı 23 liraya aldık. Bayrama kadar fiyatlar yüksek seyrederse de bayramdan sonra üretim artışı ile fiyatların gerilemesi bekleniyor" dedi.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.