Hava Durumu

Türk Dünyası Ortak Alfabe Çalıştayı sonuçlandı!..

Türk devletlerinin ortak alfabe kullanımı için çalışmalar yürüten Türk Dünyası Ortak Alfabe Komisyonunun ilk toplantısı Kazakistan’ın başkenti Astana’da gerçekleşti.

Haber Giriş Tarihi: 31.05.2023 23:22
Haber Güncellenme Tarihi: 31.05.2023 23:22
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.medyahabersitesi.com
Türk Dünyası Ortak Alfabe Çalıştayı sonuçlandı!..

Kazakistan'ın başkenti Astana’da 29 Mayıs 2023 tarihinde Türk Dünyası Ortak Alfabe Komisyonu'nun ilk toplantısı düzenlendi. Düzenlenen toplantıya, Kazakistan, Azerbaycan, Türkiye, Kırgızistan, Özbekistan ve Türkmenistan’dan uzmanlar katıldı.


KARDEŞ DEVLETLER ARASINDAKİ İŞBİRLİĞİNİN GÜÇLENDİRİLMESİ ELE ALINDI
Toplantıya Uluslararası Türk Akademisi ev sahipliği yaptı. Türk devletleri arasında ortak alfabelerin kullanımı ve geliştirilmesi, uyumlaştırılması, kardeş devletler arasındaki işbirliğinin güçlendirilmesi ele alındı. 
Türk Devletleri Teşkilatı (TDT) Sekretaryası, Türk Dil Kurumu ve Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu’nun destekleriyle Türk Dünyası Ortak Alfabe Komisyonu’nun katkılarıyla gerçekleştirilen toplantıda, Türk Akademisi Başkanı Şahin Mustafayev açılış konuşmasını gerçekleştirdiği  toplantı dört oturmadan oluştu. Mustafayev Latin alfabesi temelindeki ortak alfabe meselesinin 1926 yılındaki Bakü Türkoloji Kurultayı’ndan başlayarak bugüne kadar devam etmekte olduğuna dikkat çekerek, Türk cumhuriyetlerinin Latin alfabesi temelindeki ortak alfabeye geçiş konusunun ilk kez bundan 100 sene önce Bakü Türkoloji Kongresi’nde dile getirildiğini bildirdi. 1991 yılında Türk devletleri bağımsızlıklarını kazandıktan sonra bu girişimin yeniden gündeme geldiğini ve geçtiğimiz yıl 26-27 Eylül tarihlerinde Bursa’da Ortak Alfabe Komisyonu’nu kurma kararı alındığını hatırlatan Mustafayev, ortak alfabe oluşturma gayesinin temelinde bütün Türk halklarına tekdüze alfabeyi empoze etmek değil, alfabeyi oluşturmanın ortak prensiplerini üretme eyliminde bulunduğunun üzerinde durdu. 
Gerçekleştirilen toplantıda konuşan Kazakistan Dışişleri Bakan Yardımcısı Kanat Tumış ise Ortak alfabe konusunda mutabakat sağlamanın Türk Devletleri Teşkilatı’na üye Devlet Başkanlarının talimatı olduğunu anımsatarak,kardeş devletler arasında ortak Latin alfabesi kullanımının ikili ilişkiler ve yatırım alanlarında gelişme sağlayacağını vurguladı. Bu çalışmanın Türk halklarının dil bakımından yakınlığının iş birliğini pekiştirme açısından da büyük öneme haiz olduğunu belirtti.
Tematik toplantılarda uzmanların görüşlerini bildirmesinin ardından komisyon üyeleri, “Türk Dünyası 2040 Vizyonu” belgesinde belirtilen hedefe ulaşmak için atılacak belirli adımlar üzerinde anlaşıldı. 
Bilim ve Yüksek Öğrenim Bakanlığı Dil Politikası Komitesi Başkanı Erbol Tileşov konuşmasında Kazakistan tarafının Latin alfabesine geçiş sürecine değinerek ortak alfabenin akraba halklar arasında dilsel yakınlığın korunması için büyük öneme sahip olduğunu belirtti.


DÖRT TOPLANTI SONUCUNDA BİLDİRGE KABUL EDİLDİ
Birinci oturumda, kardeş devletler arasında alfabe birliğinin sağlanması ve devlet dil politikaları ele alınındı. İkinci oturumda ise Ortak Türk Alfabe Komisyonu’nun görev ve çalışma esasları masaya yatırıldı.Üçüncü oturumda ortak alfabenin geliştirilmesine yönelik yol haritası ele alındı. 
Türk Akademisi Başkanı Şahin Mustafayev’in moderatörlüğünde gerçekleştirilen dördüncü oturumda, toplantının sonuç bildirgesi kabul edildi. Türk devletleri alfabelerinin uyumlaştırılması hususunu önemli gündem maddesi olduğunu göz önünde bulundurmakla birlikte Latin alfabesine geçmek isteyen Türk devletlerine destekte bulunma kararı alındı. 
Komisyonun temel görevi olarak ortak alfabeye kademeli ve sorunsuz geçiş için gerekli hazırlık çalışmalarını yürütmek ve böylece Türk halklarının gelişmesi ve etkileşimine de katkıda bulunmak olduğu belirtildi.
Komisyon’un bir sonraki dönem başkanlığı Azerbaycan’a geçti ve gelecek toplantının 2024 yılında Bakü’de yapılması kararlaştırıldı. 

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.