Hava Durumu

Gelgitler buzulların erimesini hızlandırıyor!.

Bilim insanları tarafından ABD’de yapılan araştırmaların sonucuna göre buzulların beklenenden çok daha hızlı eriyeceği tahmin edildi.

Haber Giriş Tarihi: 10.05.2023 12:54
Haber Güncellenme Tarihi: 10.05.2023 12:54
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.medyahabersitesi.com
Gelgitler buzulların erimesini hızlandırıyor!.

Kaliforniya Üniversitesi ve ABD Havacılık ve Uzay Ajansı'nın (NASA) ortak yürüttüğü çalışmada, Grönland'daki büyük bir buz kütlesinin, gelgit hareketleri nedeniyle, daha hızlı eriyerek deniz seviyesindeki yükselme oranını hızlandıran bir etkiye neden olduğuna dair sonuçlara ulaşıldı.
Bilim insanlarının yaptığı çalışmalarına göre, Grönland'ın kuzeybatısında yer alan büyük bir buzulun okyanus gelgitleriyle etkileşime geçtiği ve bu gelgitlerin daha önce açıklanamayan bir erime potansiyeline sebep olduğu kaydedildi.
Uydu radar verileri kullanarak elde edilen sonuçlara göre, Petermann adlı buzulun okyanusta yüzmeye başladığı toprak ile birleşme hattının gelgit hareketleri sırasında büyük ölçüde kaydığı ve dip kısmına sıcak deniz suyunun girip buzulu eritmesine sebep olduğu belirlendi.
Bilim insanı Enrico Ciraci ise yaptığı çalışmalar esnasında buzul kütlesinin 2 ile 6 kilometre arasında ilerlediğini belirtti. Ciraci’nin yaptığı tespit sonuçlarına göre araya oturma hattının gelgitlerle birlikte hareket etmediği yönünde. Tüm bu olanlar deniz seviyesinin yükselmesini hızlandırabilecek başka bir önemli erime etkisini ortaya koydu.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.