Hava Durumu

Altun: "Türkiye deneyimlerini paylaşmaya hazır"

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun, Al Jazeera haber sitesi için "Türkiye Mülteci Krizi Konusunda Avrupa’ya Neler Öğretebilir?" başlıklı bir yazı kaleme aldı.

Haber Giriş Tarihi: 25.03.2022 14:45
Haber Güncellenme Tarihi: 25.03.2022 14:45
Kaynak: İGF Haber
Altun: "Türkiye deneyimlerini paylaşmaya hazır"

ANKARA (İGFA) - İletişim Başkanlığı'ndan yapılan açıklamaya göre İletişim Başkanı Fahrettin Altun'un Al Jazeera’de “Türkiye, Mülteci Krizi Konusunda Avrupa’ya Neler Öğretebilir?” başlıklı bir yazı kaleme aldığı bildirildi.

Makalesinde Ukrayna'da savaşın başlamasıyla birlikte bölgede yeni bir mülteci krizinin baş gösterdiğine işaret eden Başkan Altun, yalnızca 4 hafta içinde 3,5 milyona yakın Ukraynalının komşu ülkelere sığındığına vurgu yaptı.

Avrupa'nın mevcut insani krizle nasıl başa çıkacağını hesaplarken Türkiye'den öğreneceği çok şey bulunduğunu belirten İletişim Başkanı Altun, pek çok Avrupa ülkesinin "önce güvenlik" odaklı sığınma politikalarına karşın Türkiye'nin yıllardır Orta Doğu'dan gelen mülteci dalgalarını etkili ve insani bir şekilde ele aldığını kaydetti. Türkiye'nin 10 yılı aşkın bir süredir Suriye'de savaştan kaçan mültecilerin sığındıkları başlıca ülke konumunda olduğunu anımsatan Altun, mevcut durumda Suriyeliler başta olmak üzere çeşitli ülkelerden 4 milyonun üzerinde mülteciye ev sahipliği yaptığını belirtti.

Türkiye'nin mültecilere daima insanca ve saygılı bir şekilde davrandığını ifade eden İletişim Başkanı Altun, makalesine, "Halkımız bu insanlara kollarını açmış ve onlarla yıllarca ekmeklerini severek paylaşmıştır. Pek çok siyasetçinin kısa yoldan siyasi kazançlar için başvurduğu göç karşıtı söylemlerin yapıldığı Avrupa'daki durumun aksine, Türk yönetimi, muhalefetin ülkedeki mülteci karşıtı duyguları körükleme girişimlerine sürekli olarak direnmiştir. Türk devleti, çok sayıda terör saldırısına rağmen mültecileri günah keçisi ilan etmeyi reddetmiştir. Nereden olurlarsa olsunlar, mülteciler Türkiye'de kendilerine sığınacak bir liman bulmuşlardır" ifadelerine yer verdi.

İletişim Başkanı Altun, bir mülteci krizi ile karşı karşıya kalındığında bu tür sorunların askerî değil, yaratıcı siyasi çözümlerle ele alınması gerektiği bilinciyle, çatışmalara hep beraber etkin çözüm yolları aranması gerektiğini savundu.

Türkiye'nin Suriye çatışmasının insani sonuçlarıyla ilgili deneyiminin, Ukrayna'da olan bitenin yol açacağı sonuçlardan endişe duyan herkesi yakından ilgilendirdiğini anlatan İletişim Başkanı Altun, Batının Suriye krizi esnasında yaptığı hataları tekrarlamaması ve mevcut durumda güvenlikleştirme yaklaşımıyla kolay yolu seçmek yerine insani bir mülteci politikası benimsemesi gerektiğini dile getirdi.

Kaynak: İGF Haber

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.