Yatalak hastalara özel akıllı yatak geliştirildi

Niğde Teknopark’da faaliyet gösteren bir firma, yatalak hastaların bazı ihtiyaçlarını kimseye bağımlı olmadan giderebilecekleri akıllı yatak geliştirdi.

Haber Giriş Tarihi: 20.05.2022 14:19
Haber Güncellenme Tarihi: 20.05.2022 14:19
https://www.medyahabersitesi.com

Eşinin yatağa bağımlı babasının bakımını üstlendiği yıllarda, yatalak hastaların tuvalet ihtiyacını kimseye bağımlı olmadan gidermesi için bir ürün araştıran ve dünya genelinde yaptığı araştırmalardan sonuç alamayan Savaş Arslan ürünü kendisi geliştirmeye karar verdi.

Otomatik tuvaletli akıllı hasta yatağına dünya genelinde hem yatağa bağımlı hastaların hem de bakımını üstlenen kişilerin büyük ihtiyaç duyduğunu belirten Arslan, KOSGEB desteğiyle geliştirdiği yatağın ptototipini yaptı.

Geliştirilen akıllı yatak,hem hastaya hem de bakımı üstlenen kişiye büyük kolaylık sağlayacak.

İhtiyacını kimseye bağımlı olmadan giderebilecek olan hasta, geliştirilen sensörler sayesinde otomatik olarak temizlenebilecek.

Geliştirdiği akıllı yatakla ilgili bilgi veren Savaş Arslan şunları söyledi; ‘’Ben eşimin babasının bakımı bizzat kendim yaptım ve bu süreçte bunu araştırdım acaba böyle bir şey var mı diye ama maalesef hiçbir yerde erişemedim böyle bir ürüne. Bundan dolayı da dünya genelinde milyonlarca insanın böyle bir ürüne ihtiyacı olduğunu gördüm. İhtiyacı olan ancak anlar bunu.  Bu tarz hastalar ciddi psikolojik travmalar yaşıyor sonuçta onların tuvalet ihtiyacını gidermesi ciddi bir sıkıntı ve birilerine muhtaç olarka yaşamak zorundalar. Bu süreçte biz böyle bir ürünün varlığını araştırdık ve şuanda dünyada satışta bununla ilgili bu tarz sorunları giderecek bir ürün maalesef yok. İlk etapta proje aşamasında bu işi değerlendirdik. Proje aşamasından sonra KOSGEB’in desteğine başvurduk ve ARGE çalışmamıza yaklaşık 1 yıl önce başladık. Şuanda bu ürüne ihtiyacı olan, yatalak hastaların tuvalet ihtiyacını hiç kimseye ihtiyaç duymadan, bakım verenin psikolojik travma yaşamadan rahatlıkla kendisinin yapacağı sistemin de otomatik olarak, yıkama , kurulama ve dezenfekte işlemini yapacağı bir ürün geliştirdik.’’dedi.

Sistemin çalışma prensibi ile ilgili bilgi veren Arslan; ‘’ Hastaya giydirilebilir sistemimiz var kendi tasarladığımız. Bu parça hastanın kendi vüvut yapısına göre bedenine göre şekillenen bir parça bu yapıldıktan sonra tuvaletini yapmaya başladığı zaman sistem otomatik olarak devreye giriyor. Tabi bunda bizim kendi kodlarımız, yazılımlarımız var. İlk aşama hastanın giydirilebilir parçanın üzerinde, bel ve bacak bölgesini saran hava yastıkları bunların amacı hasta tuvaletini yaparken sızıntı yada kokunun dışarı çıkmaması. Algılayıcı sensörlerimiz var bunlar devreye giriyor sonrasında da. Yıkama çubuğu ilk etapta hastaya temizlik ilacı veriyor sonra ılık su ile bütün bölgeyi tarıyor ve yıkama işlemi bittikten sonra hasta kurutuluyor bu sefer hava yastıkları devreden çıkıyor ve sistem görevini tamamlamış oluyor.’’dedi.

Boşaltım sistemi hakkında da bilgi veren Savaş Arslan, iki çözüm geliştiriklerini belirtti.

Yatağın, direk rögara bağlantısı olabileceği gibi yatağın altında bulunan tanklar sayesinde de boşaltımın sağlanacağını her iki durumda da ne hastaya nede bakım yapan kişiye bir yük getirmeyeceğini söyledi.

Arslan; ‘’ Bizim asıl hijyeni sağlamamız için normalde bunu direk olarak rögara bağlamamız gerekiyor ama bağlantı yapılamayacak olan yerde de çözümümüz depolama sistemi olacak burada da katı atıklar kimyasallarla eritiliecek tabi kimyasalların hiçbir şekilde hastaya teması yok çünkü yatak ve tank arasında kapak sistemi var katı atık eritilip depo dolduktan sonra vakum yada pompa ile boşaltım sistemi sağlanmış olacak. Buda bakım verene her hangi bir yük getirecek olay değil sonuçta sistem otomatik yapacak bunu. ‘’şeklinde konuştu.

Yatak Yaralarının Önüne Geçecek Sistem

Arslan; ‘’Bu tarz hastaların en büyük problemleri yatak yaraları. Bunların oluşmasındaki en büyük etken, hastanın bez içerisindeki belirli süre pislik içerisinde kalmasından kaynaklanıyor. Bu hastalara ne kadar iyi bakarsanız bakın, idrarını da yapsa bu hastanın vücuduna temas ediyor ve hastada pişiklere ve yaralara neden oluyor. Bunlar belli bir süre devam ettiği için hastada zamanla ciddi yaralara neden oluyor. Bizim ürünümüzdeki en büyük avantajımız hiç bir şekilde yatak yarası oluşmayacak. Bunun iki farklı nedeni var. Birincisi yataktaki hareketlilik ikincisi de yataktaki tuvalet sistemi ile bir süre dahi olsa pislik içinde kalmaması. Islak olmayacak, nemli olmayacak böyle bir vücut yapısında da yaraların oluşması mümkün değil. ‘’dedi. Akıllıo yatağın çalışma sistemi ise telefona indirilecek bir uygulama ile olacak.

Hastanın kendini görerek yatağı istediği pozisyona kendini getirebileceği gibi, dokunmatik ekranlı kumanda ile sırtını kaldırmak istediği zaman bunu ekrandan da yapabilecek. Amaçlarının aile içindeki huzuru sağlamak olduğuna da değinen Arslan ; ‘’ Bizim amacımız da kişilerin aile içindeki huzurunu sağlamak. Bu hastalarda bakan kişiler de daha huzurlu olacak psikolojik travma yaşamadan kurtulacaklar. Bakım veren kişi hastaya sadece yemek verecek o kadar. ‘’dedi.

ARGE çalışması tamamalanan ve ilk patent onayını alan akıllı yatağın kısa zaman içinde seri üretime geçirmeyi planlayan Arslan, akıllı yatağı geliştirmeye devam ettiklerini, kısa süre içerisinde de hastaların yine kimseye ihtiyaç duymadan banyo yapabilecekleri sistemi geliştireceklerini belirtti.