Seçime on gün kala yasaklar belli oldu!..

Cumhurbaşkanlığı ve 28. Dönem Milletvekilliği Genel Seçimleri için seçim takvimi işlerken, seçimde uygulanacak yasaklar da belli oldu.

Haber Giriş Tarihi: 04.05.2023 12:41
Haber Güncellenme Tarihi: 04.05.2023 12:41
https://www.medyahabersitesi.com

14 Mayıs Pazar günü gerçekleştirilecek olan Cumhurbaşkanlığı ve 28. Dönem Milletvekilliği seçimlerine 10 gün kala, Yüksek Seçim Kurulu’nun kararı ile seçime katılacak siyasi partiler ile bağımsız adaylarca seçim sürecinde uygulanacak seçim propagandası ve kısmı seçim yasaklarının neler olduğuna ilişkin kararlar, ‘Propaganda Serbestliği ve Bir Kısım Seçim Yasakları’ başlığı altında Resmi Gazete’de yayınladı. 

SEÇİMDEN 10 GÜN ÖNCE UYGULANACAK YASAKLAR  Yüksek Seçim Kurulu (YSK) tarafından Resmi Gazetede yayınlanan yasaklara göre, oy verme gününden önceki on gün içinde yazılı, sözlü ve görsel basın ve yayın araçları ile kamuoyu araştırmaları, anketler, tahminler, bilgi ve iletişim telefonları yoluyla mini referandum gibi çalışmalarla, vatandaşın oyunu etkileyecek yada adayın lehinde, aleyhine işleyecek şekilde yayın ve herhangi bir surette dağıtım yapılamayacak. Saat 21.00’den sonra ise bütün yayınlar serbest olacak, YSK bu saati daha erkene alabilecek.  Yurt dışında hiçbir şekilde kamuoyu araştırmaları, anketler, tahminler ve mini referandum gibi yayınlar yapılamayacak. Kamuoyu araştırmaları ve anketlerin yayınlanması sırasında, araştırmanın hangi kuruluş tarafından yapıldığının, denek sayısının, araştırmanın kim tarafından finanse edildiğinin açıklanması gerekecek. Bu kurallara aykırılığın tespiti halinde konu Cumhuriyet Başsavcılıkları, Radyo ve Televizyon Üst Kurulu, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu ve Erişim Sağlayıcıları Birliği'ne bildirilecek. Bakanlarla, milletvekillerinin yurt içinde yapacakları seçim propagandası ile ilgili gezilerini makam otomobilleri ve resmî hizmete tahsis edilen vasıtalarla yapamayacaklarına, bu maksatla yapacakları gezilerde, protokol icabı olan karşılama ve uğurlamalar ile törenler yapılamayacak ve resmî ziyafet verilemeyecek. Bakanlar, milletvekilleri ve adayların seçim propagandası ile ilgili olarak yapacakları gezilere hiçbir memur katılamayacak.

SEÇİM GÜNÜ UYGULANACAK YASAKLAR 14 Mayıs Pazar günü gerçekleştirilecek olan Cumhurbaşkanı ve 28. Dönem Milletvekili Genel Seçimlerinde Yüksek Seçim Kurulu (YSK) tarafından seçim günü uygulanacak yasakları da açıkladı. YSK tarafından açıklanan yasaklar şöyle: 14 Mayıs 2023 Pazar günü tüm yurtta oy verme başlangıç ve bitiş saatleri 08.00-17.00 olarak belirlendi. Seçim günü kahvehane, kıraathane ve internet kafe gibi bütün umumi eğlence yerleri kapalı olacak. Seçim günü saat 06.00'dan gece 24.00'a kadar alkollü içki satışı yasak olacak. Emniyet ve asayişi korumakla görevli polis jandarma dışında yerleşim yerlerinde kimse silah, tüfek tabanca taşıyamayacak. Eğlence yeri niteliğindeki lokantalarda yalnızca yemek verilebilecek. Seçim günü saat 18.00'dan sonra düğünler yapılabilecek.